Preisoep op z’n Zeeuws met mosselen

Zeeland wordt meestal direct geassocieerd met mosselen en dat is zeker niet onterecht! Zeeuwse mosselen zijn heerlijk van smaak en worden wereldwijd geroemd om de uitstekende kwaliteit van dit mooie streekproduct. Preisoep is van oorsprong een burgersoep en werd door de arme burgerij gegeten. Mosselen zijn een luxe toevoeging aan deze op het oog simpele soep, het is best leuk om deze combinatie eens uit te proberen. De hartige smaak van mosselen en prei gaat heel goed samen en door de visbouillon heeft deze soep iets weg van vissoep. Gebruik voldoende mosselen en visbouillon van de juiste kwaliteit, zo weet je zeker dat de vissmaak positief in de soep terugkomt. Volg het recept stap-voor-stap om preisoep op z’n Zeeuws te bereiden! Heb je even geen mosselen voor handen? Dan kun je de soep eventueel ook met andere schelpdieren bereiden, afhankelijk wat je lekker vindt kun je hiervoor een eigen keuze maken. De soep kun je tijdens de lunch of als voorgerecht eten. Serveer eventueel brood bij de soep om de maaltijd helemaal compleet te Preisoep-op-z’n-Zeeuws-met-mosselenmaken. Rooster bruin brood en smeer er een klein beetje roomboter op om bij de soep te serveren.

preisoep-op-zn-zeeuws-met-mosselen

Ingrediënten

 • 4 stengels prei
 • 2 stengels selderij
 • 2 eetlepels boter
 • 1 ui
 • 1 liter visbouillon
 • 400 gram Zeeuwse mosselen (gekookt)
 • Nootmuskaat

Eventueel kun je Zeeuwse mosselen vervangen door Franse mosselen of wellicht andere scheldieren, maar om de Zeeuwse touch te behouden raad ik je aan om voor deze soep Zeeuwse mosselen te gebruiken. De mosselen kun je eventueel zelf koken, maar om tijd te besparen kiezen de meeste thuiskoks ervoor om mosselen voorgekookt in een pakje te kopen.

Bereidingswijze

 1. Verwarm twee eetlepels boter in een pan.
 2. Maak de prei schoon en snijd de prei in kleine stukjes om deze vervolgens direct in de pan met boter te doen.
 3. Maak de selderij schoon en snijd de selderij in kleine stukjes om deze ook in de pan te doen.
 4. Schenk 1 liter visbouillon in één keer in de pan met selderij en prei. Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel een klein beetje nootmuskaat. Voeg kruiden naar eigen beleving toe en proef of de soep op smaak is.
 5. De soep mag vanaf dat moment aan de kook worden gebracht en voor een minuut of 30 koken. Laat de soep op een laag vuur koken voor de soep verder bereid wordt.
 6. Doe de soep door een zeef of mix het geheel met een blender, staafmixer of keukenmachine fijn.
 7. De preisoep is vanaf dit moment klaar om in de kommen te schenken. Pak voor iedereen een grote kom en schenk de soep in.
 8. Voeg de gekookte Zeeuwse mosselen aan de kommen met soep toe om het helemaal af te maken. De mosselen hoef je niet uit de schelp te halen, voor het effect is het leuk als je de schelp gewoon laat zitten.
 9. Verras je gasten met deze heerlijke preisoep en geniet er samen van!